11 sınıf coğrafya köy altı yerleşmeleri

Köy altı yerleşmeleri nelerdir?

Özellikle Yayla, ağıl, dam, oba, çiftlik, dalyan ya da mahalle gibi isimler alır. İdari açıdan köy sınırları içerisinde ve köye bağlı olarak merkeze bağlıdırlar.

Köy altı yerleşim birimleri nedir?

Köyden daha küçük olan yerleşim birimleri (köy altı yerleşmeleri) : Çiftlik, mezra, kom, divan, yayla, oba gibi adlarla adlandırılır.

Köy altı yerleşmeleri nerelerde görülür?

Doğu ve Güneydogu anadolu bölgesinde yaygındır. -DİVAN : Samsun,Bolu,İsanbul Hattında görülen mahalle tipindeki yerleşmelerdir.Tahıl tarımı yaygındır. -YAYLA : En önemli ve en yagın köy altı yerleşmesidir. Yazların serin geçmesi otların gür olması yaylacılığı geliştirmiştir.Turizm ya da hayvancılık amaçlı kullanılır.

Köy altı ne demek?

Köyden küçük olan mezra, küçük köy, yaylak, kışlak, dam (toprak damlı ev, küçük ev, köy evi), oba (göçebelerin konak yeri), çiftlik, yurt, kom (bir kimseye ait küçük yerleşim yeri, yayla evi), çadır vb. yerleşim birimleridir.

Köy altı yerleşmeleri neye göre belirlenir?

Ülkemizde köyaltı iskan şekillerinin sayısı tam olarak bilinmemekle beraber, köy sayısından çok daha fazla olduğu bir gerçektir. Köyaltı yerleşmelerinin en basitini “iskan çekirdeği” oluşturur ki bu tip iskan sadece tek bir ev ve onun eklentisinden meydana gelmiştir.

Mezra geçici mi kalıcı mi?

MEZRA : Köyden biraz uzak 5 – 10 haneli yerleşmelerdir. Tarım +Hayvancılık yapılır. Kalıcıdır.

Sürekli köy altı yerleşmeleri nedir?

Köy altı yerleşim alanları sürekli ve süreksiz olarak ayrılmaktadır. Sürekli olarak köy altı yerleşim yerleri insanların alan değiştirmedikleri yerlerdir. Süreksiz olarak ise insanların mevsimlere göre hareket ettiği yerleşim yerleridir.

Related Posts