Aktif istihdam politikaları

Aktif istihdam politikaları, işgücü piyasasında eşitliğin sağlanmasına yardımcı olan önemli politikalardır. Bu bağlamda uygulanan politikalar ise özellikle işsizlikten en çok etkilenen, gençler gibi işgücü piyasasında iş bulma olasılığı düşük olan dezavantajlı gruplara yöneliktir (ILO, 2003:7).

Aktif istihdam politikaları araçları nelerdir?

Aktif istihdam politikaları kapsamında kullanılan iki temel araç bulunmaktadır. İlki, işsizlerin tümünü hedef alan genel nitelikli programlar, ikincisi ise gençler, kadınlar, yaşlılar, engelliler, uzun dönem işsizler ve göçmenler vb. dezavantajlı kesimlere yönelik özel nitelikteki programlardır (Uşen, 2007: 70).

Aktif işgücü piyasası politikaları nelerdir?

Aktif işgücü piyasası politikalarının temel işlevi, işsizliğin düzenlenmesidir. Aktif politikalar işgücü piyasasındaki, belirsizliğin ortaya çıkardığı riskleri ve yükleri devletten işsiz bireyler doğru yeniden dağıtır. Çoğu aktif hale getirme önlemi, düşük ücretli çalışma ve eğreti işler için işgücü sunumu yaratır.

Aktif istihdam politikalarının hedefleri nelerdir?

Aktif istihdam politikalarının temel amacı kişinin işsizlik durumuna son vermek iken, pasif istihdam politikalarının kişinin işsizlik döneminde alışkın olduğu yaşam koşullarını devam ettirebilmesini amaçlamaktadır.

Aktif istihdam politikalarını öncelikli hedef kitlesi nedir?

Aktif istihdam politikalarının öncelikli hedef kitlesi; uzun dönemli, genç, kadın, göçmen ve engelli işsizler gibi emek piyasasında iş bulma şansları oldukça zayıf olan guruplardır (Uşen, 2007: 66).

Aktif istihdam politikaları nelerdir maddeler halinde?

Aktif istihdam politikaları uygulamaları; kamu ve özel istihdam hizmetleri, mesleki eğitim programları, sübvansiyonlu istihdam programları, girişimciliği teşvik ve gençlere yönelik programlar şeklinde sıralanabilir. Bu programlar arasında mesleki eğitim ayrı bir öneme sahiptir.

Aktif ve pasif istihdam politikaları nedir?

Aktif istihdam politikalarının temel hedefi, işsizleri işe yerleştirmek iken, pasif istihdam politikalarının temel hedefi, işsizlik durumunun, işsizler üzerindeki ekonomik baskılarının kısa vadede (iş bulana kadar) azaltılması, dolayısıyla yoksulluk ve sosyal dışlanmanın önlenmesidir.

Aktif işgücü hizmetleri nelerdir?

Aktif işgücü hizmetleri nedir? İstihdamın korunmasına ve artırılmasına, işsizlerin mesleki niteliklerinin geliştirilmesine, işsizliğin azaltılmasına ve özel politika gerektiren grupların işgücü piyasasına kazandırılmasına yardımcı olmak üzere yapılan faaliyetleridir.

Related Posts