Dış menisküs yırtığı

Menisküs hasarları daha çok 30 yaş üzerindeki insanlarda görülür. Sporcularda menisküs yırtığı genellikle aniden olur. 24 saat içerisinde şiddetli ağrı, sertlik, gerginlik ve şişme meydana gelebilir. Yürüyüş zorlaşabilir. Dizin esnetilmesi ya da bükülmesi sırasında ek ağrı hissedilebilir.

Dış menisküs yırtığı kendi kendine iyileşir mi?

Menisküs yırtıkları kendi kendine iyileşir mi? Dr. Konukoğlu Menisküs´ün tedavi yöntemleri hakkında açıklamalarda bulunarak, "Malesef ki menisküs yırtıkları kendi başına iyileşemiyor. Özellikle büyük yırtıkları; dizde şişmeye, kitlenmeye neden olan yırtıkları ameliyat etmek zorunda kalıyoruz.

Dış menisküs nedir?

Diz eklemini oluşturan femur (uyluk) ve tibia(bacak) kemikleri arasında yer alırlar. Biri iç diğeri dış olmak üzere her dizde ikişer tane menisküs bulunur. Menisküs dizin stabilitesini sağlayan ve süspansiyon yaparak kıkırdak yaralanmasını engelleyen dizin önemli bir yapısıdır.

Iç ve dış menisküs nedir?

Kaval ve uyluk kemikleri arasında kaba tabirle menteşe işlevi gören menisküs, O ve C şeklinde iki parçadan oluşuyor. Her dizde bu parçalardan birer set halinde bulunuyor. O şeklindeki yapı dış, C şeklindeki yapı ise iç menisküs olarak isimlendiriliyor..

Menisküs yırtığı ameliyat olmadan geçer mi?

Akut ileri yırtık olduğunda öncelikle ameliyat düşünülür. Yaşı özellikle 45'in üzerinde olan, mekanik menisküs belirtilerinde, takılma ve kilitlenme olmayan hastalarda ise öncelikle buz tatbiki, ağrı kesici ilaçlar ve medikal egzersizlerle tedavi yoluna gidilir.

Dizdeki menisküs yırtığına ne iyi gelir?

Gerekli olduğu durumda koltuk değnekleri faydalı olacaktır. Dizde ağrıyı ve şişliği azaltmak için buz kullanmak faydalı olabilir. Ağrı ile şişlik geçene kadar, genellikle 2-3 gün boyunca her 3-4 saatte bir 15-20 dakika içinde buz bulunan torba ya da havlu ile buz kompresi uygulamak yararlı olabilir.

Menisküs yırtığı olanlar nelere dikkat etmeli?

Düzenli egzersiz ve spor yapmak, menisküs yaralanmalarının önüne geçebilmektedir….Kaslarınızı güçlendirin

  • Vücudun alışkın olmadığı sporlardan uzak durmak.
  • Zorlayıcı hareketlerden uzak durmak.
  • Mümkünse profesyonel destek alıp spor yapmak menisküs yaralanmalarından korunmak için önemlidir.

Menisküs nerede olur nasıl anlaşılır?

Menisküs dizlerinizde bulunur. Her dizde kaval kemiğinin üstünde bir yapı oluşturan iki tane menisküs vardır. Eklemi aşınma ve yıpranmaya karşı koruyan ve aynı zamanda stabiliteye yardımcı olan c şeklindeki minderlerdir. Menisküs, koruma sağlamanın yanı sıra dizlerinizdeki ağırlığı dengeleyerek stresi azaltır.

Related Posts