Kaizen maliyetleme nedir

KAİZEN maliyetleme ise; hedeflenen maliyetlerin belirlenerek o maliyet seviyesine düşürülmesi sürecinde sürekli olarak iyileştirme faaliyetlerini kapsayan süreçtir (Monden & Lee, 1993). KAİZEN'in özü aslından çok açık ve oldukça basittir. 'KAİZEN' 'iyileştirme' demektir.

Kaizen Maliyetleme Sistemi Nedir?

Kaizen Maliyetleme Sistemi, “yalın muhasebe” kavramı içerisinde yeralan maliyet yönetim sistemlerinden birisidir. … Bir mamule üretim sürecinde uygulanan Kaizen Maliyetleme Sisteminin iki temel amacı bulunmaktadır. Bu amaçlardan birincisi Kaizen Felsefesini üretim sürecine uygulayarak maliyet azaltımını sağlamaktır.

Hedef maliyet ne demek?

Hedef maliyetleme, ürün tasarım aşamasındayken, gelecekteki maliyetinin ne olması gerektiği planlanmakta ve üretilmesi hedeflenen mamulün maliyeti tasarım aşamasında kontrol altına alınmaktadır. Bu nedenle hedef maliyetleme uzun vadeli bir maliyetleme yöntemidir.

Kaizen maliyetleme yönteminin en belirgin özelliği nedir?

KAİZEN maliyetlemenin temel amacı ise, hedef kar ile gerçekleşen kar arasındaki farkı azaltarak, üretimin her aşamasında maliyetleri düşürmektir. Bu felsefenin işletmelerde başarılı bir şekilde uygulanması istenilen hedefleri başarma konusunda yardımcı olacaktır.

Kaizen prensibi nedir?

Kaizen felsefesinin temel prensipleri Tek ölçü ekonomik çıkar olmamalıdır. Önceliği saptayın. Projeyi kalite, maliyet, dağıtım vs. ilkelerine dayalı olarak yürütün. Doğru çözüm araçlarını kullanın.

Hedef maliyet nasıl hesaplanır?

Hedef maliyetleme yaklaşımına göre, bir ürünün maliyeti, hedef satış fiyatından hedef kâr marjının çıkarılması ile hesaplanır (Gökçen, 2003:79-80).

Hedef kar yöntemi nedir?

Hedef maliyetleme, yeni bir ürünün üretim yöntemleri tasarlanıp oluşturulmadan önce, ilk aşamalarda kullanılan bir yöntemdir. … Hedef kar ise, tüm ürün hayat döngüsünde istenen kâr oranlarına bakılarak, uzun vadeli karlılık analizleri sonucunda bulunur. Hedef maliyet, ikisi arasındaki farktır[2].

Kalite maliyetleri nedir?

Kalite maliyeti, mevcut kalitesizlikten ileri gelen ya da potansiyel kalitesizliği önlemek amacıyla alınan önlemler dolayısıyla ortaya çıkan maliyet….Kalite maliyetleri dört kategoride incelenirler:

  • Önleme maliyetleri,
  • Değerlendirme maliyetleri,
  • İç başarısızlık maliyetleri,
  • Dış başarısızlık maliyetleri.

Related Posts