Semizotu diğer adı

Semizotu ya da pirpirim (Portulaca oleracea), semizotugiller familyasından bir bitki olup yaprakları salata olarak, ya da ıspanak gibi pişirilerek yemeklerde kullanılan bir sebzedir.

Soğukluk bitkisi nedir?

Botanik Bilgi : Semizotugiller familyasından; 30 cm. kadar boylanabilen, bir yıllık otsu bir bitkidir. Gövdesi toprak üzerine yatık, yaprakları sapsız ve etlidir. … Bitkinin küçük çiçekleri genellikle sarı, bazen eflatun, pembe ya da kırmızı renkli olur. Meyvelerinin içinde çok sayıda siyah renkli minik tohum bulunur.

Yabani semizotu nasıl ayıklanır?

Semizotu nasıl ayıklanır?

  1. İlk önce semizotunun topraklı kök kısımlarını kesip atın.
  2. Geniş bir yıkama kabına ılık su ve bolca sirke ekleyin.
  3. Yapraklı kısımlarını sirkeli suda 10 dakika kadar bekletin. …
  4. Bekleyen semizotlarını süzgece direk boşaltmayın.

Her semiz otu yenir mi?

Yapraklar, saplar, çiçekler ve tohumlar olmak üzere bitkinin kökü hariç her yeri yenebilir. Çin tıbbında sıkça adı geçen semizotunun faydaları saymakla bitmez. Semizotu çeşitleri açısından sarı semizotu ve kırmızı semizotu olarak ikiye ayrılır.

Soğukluk otu ne işe yarar?

Antioksidan özellikleri sayesinde, kalp sağlığını korur, kanseri önler, cildi gençleştirir. Kemikleri ve bağışıklık sistemini güçlendirir, bazı sindirim sistemi hastalıklarına iyi gelir. Çocuk gelişimini destekler. Kalori oranı düşük olduğundan zayıflamak isteyenler için ideal bir diyet gıdasıdır.

Semizotunun faydalarını söyler misin?

Semizotunun faydaları

  • Kalbi koruyor. …
  • Kolesterolü düşürüyor. …
  • Hastalıklardan koruyor. …
  • Kanser hastalarına öneriliyor. …
  • Böbrekte kum ve taşı döküyor. …
  • Kabızlığı önlüyor. …
  • Yorgunluk, halsizlik ve depresyona iyi geliyor. …
  • Formda kalmaya yardımcı oluyor.

Semiz otu nasıl bir bitkidir?

Semizotu semizotugiller ailesinden otsu bir bitki türüdür. Yaprakları oval ve gövdesi üzerine yatık olan semizotu pürüzsüz ve etlidir. Kırmızı ve sarı renkte sapları bulunmaktadır. Çiçekleri ise sarı renklerdedir.

Yabani semizotu yenir mi?

Yabani semizotunun tadı geniş yapraklı semizotuna kıyasla biraz daha mayhoş. Pembe- mor sapları ve koyu yeşil yaprakları yemeklere eklemek için ideal; diğeri gibi kolay sönmüyor. Ayrıca körpeliği, rengi ve ufak yapraklı oluşundan dolayı çiğ yemek ya da salatalara eklemek için birebir.

Related Posts