Yaşlılarda görülen hastalıklar

Yaşlılarda en sık görülen nörolojik hastalıklar nelerdir?

Multi sistem atrofi (MSA), progresif supranükleer palsi (PSP), Lewy cisimcikli demans (LCD), frontotemporal demans (FTD), amiyotrofik lateral skleroz (ALS) gibi birçok nörodejeneratif hastalığın prevalansı yaşla birlikte artış göstermektedir. Yaş inme için de en önemli risk faktörlerinden biridir .

Yaşlandıkça ortaya çıkan olumsuz sağlık durumları nelerdir?

Geriatrik sendromları immobilizasyon (hareketsizlik), düşme, malnütrisyon (beslenme bozukluğu), demans, depresyon, osteoporoz, bası yarası, polifarmasi (çoklu ilaç kullanımı), duyma ve işitmede azalma, sarkopeni (kas kütlesinde azalma), idrar ve dışkı kaçırma ile kırılgan yaşlı olarak sayabiliriz.

Hangi yaşlı daha sık düşer?

Düşme riski yaş ile birlikte artar. Altmış beş yaş üzerindekilerin üçte biri yılda en az bir kez, yarısı ise daha da sık düşer.

Yaşlı Sağliği nedir?

Geriatri, ileri yaşlarda koruyucu hekimlik uygulamalarıyla sağlıklı yaşlanmalarını hedefleyen, ayrıca bu yaş grubunun sağlık sorunları (akut ve kronik hastalıklarının tanı, tedavi ve takibi) sosyal ve fonksiyonel yaşamları, yaşam kaliteleri ile ilgilenen bir bilim dalıdır.

Yaşlılar neden yürümekte ve hareket etmekte zorlanırlar?

Yaş ile kas kitlesinin doğal olarak azalması yani tıptaki adıyla sarkopeni hareketsiz bir yaşlıda çok daha fazla olmaktadır. Kas kitlesinin azalmasının temel sonucu güçsüzlüktür. Bu güçsüzlüğü genelde çoğu yaşlıda var olan diğer hastalıkların etkisiyle dengesizlik, yürüme zorluğu ve düşmeler izler.

Nörolojik hastalıklar nelerdir?

Nörolojik Hastalıklara Örnekler:

  • Felç
  • Yüz felci.
  • Huzursuz bacak sendromu.
  • Migren.
  • Vertigo.
  • Uyku bozuklukları
  • Parkinson.
  • Epilepsi (Sara hastalığı)

Yaşlılıkta ruhsal sorunlara yol açan sorunlar nelerdir?

Bundan dolayı yaşlı bireylerde, depresyon, demans, deliryum, ölüm korkusu, uykusuzluk ve anksiyete gibi pek çok psikolojik sorunlar görülmektedir (3). Yaşlılıkta görülen psikolojik problemleri bireyin günlük yaşamını, çalışma hayatını, bağımlılık durumunu ve çevresi ile iletişimini etkilemektedir.

Related Posts