Endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları nedir

Endokrin ve metabolizma hastalıkları nedir? İç salgı bezleri, bu bezlerin fonksiyonları, salgıladıkları hormonlar ve metabolizma hastalıkları endokrinolojinin konusudur. Endokrin sistem organları olan iç salgı bezlerinin salgıladıkları hormonların azlığı, fazlalığı ve bu bezlerin tümörleri endokrinolojinin konularıdır.

Endokrinoloji bölümü hangi hastalıklara bakar?

İç salgı bezlerinin yer aldığı sistem endokrin, ve bu salgı bezlerinde oluşan rahatsızlıkları inceleyen bilim dalı ise endokrinoloji olarak adlandırılır. Endokrin sisteminde yer alan iç salgı bezleri, hormon sentezlemeye ve salgı yapmaya yarayan organlardır.

Metabolizma bölümü hangi hastalıklara bakar?

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları

  • Obezite (Şişmanlık) …
  • Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon) …
  • İnsülin Direnci Durumları …
  • Anoreksiya Nervoza ve Bulimia Nervoza (Yeme Bozuklukları) …
  • Diyabet Hastalığı …
  • Tiroit Bezi Hastalıkları (Guatr, Tiroit nodülleri, Tiroit kanserleri, Tiroit iltihapları) …
  • Hipofiz Bezi Hastalıkları

Endokrinoloji belirtileri nelerdir?

Aşırı halsizlik, tansiyon düşüklüğü, kilo kaybı, cilt renginin koyulaşması böbrek üstü bezinin az çalışmasını düşündürebildiği gibi (Addison Hastalığı), aşırı kilo alımı, tüylenmede artış, tansiyon yüksekliği, karında mor renkli kalın çatlaklar da böbrek üstü bezinin bazı bölgelerinin fazla çalıştığına işaret edebilir …

Metabolizma hastalığı ne demek?

Metabolik hastalıklar; protein, karbonhidrat ve yağ asitlerinin sentezi ya da yıkımı ile ilgili bozukluklar sonucu gelişen patolojik tablolardır. Çoğu, otozomal resesif kalıtılan bu hastalıklar, akraba evliliğinin sık olduğu ülkemizde öncelikli olarak akla gelmelidir.

Endokrinoloji muayenesi nasıl yapılır?

Hormon testlerinin her birinin ölçümleri ile şekli değişkenlik göstermektedir. Hormon testleri genellikle kan alınarak yapılmaktadır. Bir hastalığın tanısında hormon seviyelerine bakmak yeterli oluyorsa o zaman kandaki hormon miktarından hormon seviyesi öğrenilebilmektedir.

Endokrinoloji bölümü için hangi bölümden randevu almalıyım?

"Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları" polikliniği tıpta ileri uzmanlık gerektiren poliklinik olduğundan Alo 182 veya internet üzerinden (Merkezi Hekim Randevu Sistemi-MHRS) üzerinden direkt randevu alınamaz. Öncelikle İç Hastalıkları (Dahiliye) bölümünde muayene ve tetkik olunması gerekir.

Çoçuk metabolizma Bölümü Nedir?

Çocuk Metabolizma Hastalıkları ve Beslenme Bölümünde kalıtsal (doğuştan) metabolik hastalıkların tarama, tanı ve tedavileri ve normal çocuk beslenmesi ile beslenme bozuklukları konularında klinik ve laboratuvar hizmetleri vermektedir.

Related Posts